Bohaterką dzisiejszej notatki będzie... modelina Darwi extra light! Nie znacie jeszcze tego materiału? Pozwólcie nam to zmienić i pokrótce przedstawić to fantastyczne tworzywo.
Modelina Darwi extra light to biała, niezwykle lekka masa samoutwardzalna, która wyglądem przypomina do złudzenia modelinę Marthy Stewart. Zobaczcie, co z pomocą foremek do ciasta Dolcemanii można z niej wyczarować:
Masę należy rozwałkować. Następnie przy pomocy specjalnego tłoczka należy mocno i dokładnie wcisnąć foremkę w dobrze rozwałkowaną modelinę.
Uzyskany w ten sposób element możemy delikatnie wygładzić i uformować. Po wymodelowaniu pozostawiamy do wyschnięcia.
Na poniższych zdjęciach możecie obejrzeć inne kształty powstałe z wykorzystaniem foremek Dolcemanii.
Modelina dobrze pracuje również z foremkami Stamperii. Ważne jest, żeby foremki nie były zbyt twarde, ponieważ trudno jest później wyciągnąć z nich gotowy element.
Troszkę udało nam się tych dekoracyjnych elementów wyprodukować. Które podobają Wam się najbardziej? :)
Zainteresowanym kupnem modeliny Darwi przedstawiamy jej wady i zalety.
ZALETY:
- lekka,
- kolorystyka (biała),
- możliwość formowania gotowych elementów,
- atrakcyjna cena.
WADY:
- krucha (podczas pracy z nią należy być ostrożnym);
- po wyschnięciu mniej elastyczna niż modelina MS.
Jednak i wadom można w jakiś sposób zaradzić. Proponujemy Wam na przykład rozwałkować masę nieco grubiej, żeby zbyt cienkie elementy się nie połamały.
A foremki? Cóż... Te mają chyba same zalety - począwszy od ceny, przez bogactwo pięknych wzorów, aż do łatwości "obsługi". Warto je wypróbować!
Dziękujemy Emilii za foto-instruktaż i życzymy owocnego modelowania! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz